Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Νομού Ροδόπης και η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου 2018 στην Κομοτηνή, για όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο της πόλης, την πανηγυρική τους εκδήλωση προς τιμή και μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανέπτυξε το θέμα «Το Κοινωνικό Πρόβλημα κατά τον Ιερό Χρυσόστομο».


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γεώργιος Πετρίδης, ο Ανωτάτος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής, ο Διοικητής της 21ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας, ο άρτι προαχθείς Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας (πρώην Υποδιοικητής του Τμήματος της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής), ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, τα μέλη του Συνδέσμου Θεολόγων Ν. Ροδόπης και πλήθος κληρικών, καθηγητών, δασκάλων και μαθητών μαζί με τους γονείς τους και πολλών ακόμη συμπολιτών μας που πλημμύρισαν την Αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου. 



Η εκδήλωση άνοιξε με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Η Βυζαντινή χορωδία του σχολείου, υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Βυζαντινής Μουσικής κ. Κωνσταντίνου Δεδούση και κ. Χρήστου Μαρκόπουλου, έψαλε εορταστικά τροπάρια της ακολουθίας των Τριών Ιεραρχών και έδωσε τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας λαμπρύνοντας την εκδήλωση.



Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο επίσημος ομιλητής π. Γεώργιος Μεταλληνός. Κατά την παρουσίαση του θέματός του τόνισε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος είναι η απόδειξη πως το Αποστολικό πνεύμα της αγάπης και της κοινοκτημοσύνης της πρώτης χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων δεν σταματά με το τέλος του πρώτου μετά Χριστόν αιώνα, αλλά συνεχίζεται τόσο κατά τους πρώτους τρεις αιώνες που γίνονται οι διωγμοί των Χριστιανών, όσο και μετά το τέλος τους. Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η απάντηση στο λεγόμενο «κοινωνικό πρόβλημα», που είναι πρωτίστως ένα πρόβλημα δικαιοσύνης και αφορά στη δίκαια κατανομή των αγαθών,  δεν είναι άλλη από αυτήν που έδωσε η πρώτη Εκκλησία: «ἦν αὐτοῖς ἅπαντα κοινά» (Πραξ. 4, 32). Με το τέλος των διωγμών και την ελευθερία των Χριστιανών να ζήσουν φανερά την εν Χριστώ ζωή λατρεύοντας τον Κύριο και Θεό τους, εισβάλλει σιγά-σιγά το κοσμικό φρόνημα στην Εκκλησία και οδηγεί στο κύμα των αναχωρητών του 4ου αιώνος, της εποχής που ζουν οι Τρεις Ιεράρχες. Είναι τότε που ο Άγιος Παχώμιος ιδρύει τον κοινοβιακό μοναχισμό και ο Μέγας Βασίλειος εισηγείται τους κανόνες λειτουργίας του. Για τον Ιερό Χρυσόστομο τα μοναστήρια που ακολουθούν το κοινοβιακό σύστημα ενσαρκώνουν τη συνέχεια του γνήσιου πρωτοχριστιανικού πνεύματος της κοινής ζωής, που πηγάζει από την αγάπη του Χριστού. Δεν μπορεί οι Χριστιανοί που μοιράζονται το μέγιστο, δηλαδή το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, να μην μοιράζονται το έλασσον, δηλαδή τα υλικά αγαθά. Αυτό το Αποστολικό πνεύμα της κοινής χρήσης των αγαθών, όπου όλα ανήκουν σε όλους και τίποτα σε κανέναν, είναι που συνεχίζουν τα κοινοβιακά μοναστήρια και σήμερα. Το ίδιο αυτό πνεύμα που κάθε Χριστιανός οφείλει να έχει στη ζωή του.



Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους στην κατάμεστη Αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση για τους τρεις μέγιστους προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και έφορους των Ελληνικών Γραμμάτων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε τέλος στον καταξιωμένο Πανεπιστημιακό δάσκαλο και κληρικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, αλλά και στην πρεσβυτέρα του, τόσο για την αποδοχή της πρόσκλησης όσο και για τη μεστή θεολογικών αληθειών και νοημάτων ομιλία του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου