Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Οι νέες αναθέσεις μαθημάτων σε Θεολόγους (ΦΕΚ) για το σχολικό έτος 2016/17


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄ αρ. 1670/10-6-16 η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις «αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου», οι οποίες θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2016-17.

Α. Με τα μαθήματα πρώτης (Α΄) ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης (Β΄) ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Όταν ένας εκπαιδευτικός διδάσκει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, είτε από τη βασική του ειδικότητα είτε από τη δεύτερη ειδικότητα που του έχει αποδοθεί, οι ώρες των μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των έντεκα (11) διδακτικών ωρών.

Β. Στην κάλυψη των ωρών των μαθημάτων α’ ανάθεσης, μεταξύ εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, προηγείται ο παλαιότερος οργανικά τοποθετηθείς στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών διαφορετικών κλάδων ή ειδικοτήτων με οργανική τοποθέτηση στην ίδια σχολική μονάδα, οι οποίοι έχουν ώρες μαθημάτων σε κοινή α’ ανάθεση.

Για πρώτη φορά μετά δεκαετίες οι θεολόγοι δεν έχουν ως δεύτερη ανάθεση το μάθημα της Ιστορίας στα γυμνάσια. 
Οι εκπαιδευτικοί των ξενών γλωσσών (ΠΕ05 - 07) δεν διδάσκονται (Αρχαία, Βυζαντινή και Νεώτερη) Ιστορία, αλλά ο νυν Υπουργός Παιδείας κ. Νικ. Φίλης με τις νέες αναθέσεις (ΦΕΚ 1670, τ. Β΄/10-06-2016) τους δίνει την β΄ ανάθεση της Ιστορίας στο Γυμνάσιο και στη Α΄ και Β΄ Λυκείου. Οι Θεολόγοι (ΠΕ01) διδάσκονται 4 εξάμηνα (υποχρεωτικά) Ιστορία: και Αρχαία και Μεσαιωνική / Βυζαντινή και Νεώτερη (κυρίως μέσω επιλεγομένων μαθημάτων) και είχαν ως β΄ ανάθεση την Ιστορία εδώ και δεκαετίες.  Ο κ. Φίλης έκρινε, όμως, ότι οι μη διδαχθέντες Ιστορία ξέρουν καλύτερα να τη διδάσκουν (!) απ΄ αυτούς που τη διδάχθηκαν. Ετσι έδωσε την β΄ ανάθεση τους ξενόγλωσσους (ΠΕ05 - 07) και την αφαίρεσε από τους Θεολόγους (ΠΕ01)!

Έτσι αυτή τη στιγμή για τους θεολόγους καθηγητές οι αναθέσεις έχουν ως εξής: 

Γυμνάσιο:

Θρησκευτικά: Α΄, Β΄, Γ΄, 

Κοινωνική και πολιτική αγωγή: Γ΄ ως β ανάθεση

Γενικό Λύκειο:

Θρησκευτικά: Α΄, Β΄, Γ΄

Ερευνητική Εργασία: Α΄, Β΄ ως α΄ ανάθεση

Αρχές Φιλοσοφίας: Β΄ ως β ανάθεση

Στη συνέχεια παρατίθεται το σχετικό ΦΕΚΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου