Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Καταργήθηκε η προσευχή από τα σχολεία;



Συνάδελφοι και συνοδοιπόροι!

καλή σχολική χρονιά! 

Λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι ερωτηματικά δημιουργήθηκαν σε συναδέλφους αλλά και Συλλόγους Καθηγητών για το εάν ο Υπουργός κ. Ν. Φίλης με την εγκύκλιο του κατάργησε την πρωινή προσευχή από τα σχολεία.

Στις 31 Αυγούστου ο Υπουργός Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ.: 139808/Δ1/31-8-16) με οδηγίες για τη νέα σχολική χρονιά και στην οποία δεν αναφέρει πως το πρωί γίνετε προσευχή στο σχολείο. 


Παραθέτουμε το κείμενο:

«Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή

1…….Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσες τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα……»

Αυτό έδωσε την αφορμή σε κάποιους για τους δικούς τους λόγους να διαδώσουν πως "ο Φίλης κατάργησε την προσευχή". Αυτό όμως είναι παντελώς ψευδές.  

Η αλήθεια είναι πως στην εγκύκλιο του ο κ. Φίλης γράφει:«Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ. »

Τί λέει όμως το εδάφιο 5α;;;

αντιγράφουμε ακριβώς το νόμο:

5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός.

         i.  Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου.

Επομένως σε καμία περίπτωση δεν καταργείται η πρωινή προσευχή, έστω και εάν φέτος παρέλειψε να την αναφέρει ρητά στην εγκύκλιο του ο κ. Υπουργός. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου