Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες


Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής συνδιοργάνωσαν για 4 συνεχή χρονιά εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Ελληνικής Παιδείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.



To θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν: «Οι άγιοι Τρεις Ιεράρχες απαντούν στην ψυχοπαθολογία της εποχής μας». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Δρ Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώ σε μορφή στρογγυλής τράπεζας τον κεντρικό ομιλητή πλαισίωσαν ο ψυχολόγος Σπύρος Βόλτσης από το Κέντρο Απεξάρτησης «Ορφέας» της πόλης μας και η φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. Ιωάννα Λούγαρη.



Από πλευράς της Ιεράς Μητρόπολης, την εκδήλωση άνοιξε ο π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης αναφερόμενος στην αξία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών και τον συμβολισμό της για την Ελληνική Παιδεία.



Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο παρεπίδημων στην πόλη μας Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος κόμισε τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας στους παριστάμενους και αναφέρθηκε στην Παιδεία του Γένους, όπως αυτή διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε στην καθ' υμάς Ανατολή με κέντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα στους δύσκολους αιώνες της σκλαβιάς.



Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος.



Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων κ. Ιωάννης Ψήφας, αφού πρώτα καλωσόρισε τον κόσμο που προσήλθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, ανέλαβε τον συντονισμό της.

Αρχικά προβλήθηκε σύντομο βίντεο, όπου μαθητές του 3ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής απάντησαν στο ερώτημα: "Τί με αγχώνει και με στενοχωρεί;" Τον συντονισμό των μαθητών κατά τη λήψη του βίντεο είχαν αναλάβει αντίστοιχα οι Θεολόγοι καθηγήτριες Ελισάβετ Κουτσογιάννη και Αναστασία Ανέστη, ενώ τη λήψη και το μοντάζ του βίντεο έκανε ο κ. Ψήφας.

Ο π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, με πολλές αναφορές στη σύγχρονη κλασσική λογοτεχνία, σκιαγράφησε το προφίλ του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου, τα ψυχικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, το κενό που αισθάνεται ως δύστυχος δέσμιος των παθών των γονέων. Προχώρησε μάλιστα σε ανάταξη των προβληματικών καταστάσεων μέσα από την ανάλυση του λόγου και του έργου των Τριών Ιεραρχών. Ο ψυχολόγος κ. Σπύρος Βόλτσης, μέσα από την εμπειρία του από περιστατικά κυρίως μαθητών με συμπτώματα εξάρτησης που φτάνουν στο Κέντρο Απεξάρτησης "Ορφέας", αναφέρθηκε με στοιχεία στους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν την ψυχοπαθολογία των νέων ανθρώπων και δημιουργούν προβληματικές καταστάσεις. Η Ιωάννα Λούγαρη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας, σκιαγράφησε ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς τα προβλήματα των νέων της εποχής μας καταθέτοντας την προσωπική της μαρτυρία.


Ακολούθησε σύντομος διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του πολυπληθούς ακροατηρίου που κατέκλυσε την αίθουσα.


Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με ευχές προς την εκπαιδευτική κοινότητα, ευχαριστώντας παράλληλα τον Σύνδεσμο Θεολόγων Ν. Ροδόπης για τη συνεργασία και συγχαίροντάς τον για την επιτυχία της εκδήλωσης.  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου